Het onstaan van “the Liberation Singers”

The Liberation Singers 2015

The Liberation Singers 2015

Het is 10 december 2011.

Een kerstconcert van “Muziekvereniging Eendracht” en het kerstkoor van popkoorKGC in een afgeladen gemeenschapshuis “De Kuip” in Colmschate. In de pauze komt Duke Krins (beheerder van De Kuip) bij me: “Ik wil heel graag op 5 mei 2012 een concert organiseren voor een aantal Canadese veteranen, hun begeleiders en gastgezinnen. En dat moet met dezelfde bezetting als vanavond, want jullie hebben een klik samen!” Een geweldige uitnodiging. Veel van de leden van het kerstkoor zagen het wel zitten, het combo zei “ja” en ook Eendracht was enthousiast.

Aan de slag dus. We begonnen met niets. Het Canadese volkslied, We’ll meet again, Amazing Grace, In the Mood, ideeën genoeg. Maar het moest ook samen met Eendracht kunnen. Na een maandje intensief overleg en arrangeren tot in de kleine uurtjes stonden we dan op 1 februari weer in de kantine van SV Helios aan het begin van een geheel nieuw avontuur. Aan alle kanten werd meegewerkt en meegedacht.

Allereerst een naam. Vrij snel kwamen we op “The Liberation Singers”. Eerst als een soort van werktitel, maar al gauw ontleenden we daar ook al een identiteit aan. We wérden “The Liberation Singers”! Er moest iets van een logo komen, passende kleding, staatsiefoto’s voor de pers, promotiefilmpjes op internet enz. Zonder alle enthousiaste bijdragen hadden we het niet gered.

En toen naderde 5 mei. En dreigde een zwart gat. We waren inmiddels zo verknocht geraakt aan “The Liberation Singers”, aan de gekozen muziek en de sfeer op al die woensdagavonden, dat we ons niet konden voorstellen dat het na 5 mei gewoon zou ophouden. “Kunnen we niet…?” Uiteindelijk kon het. We gaan verder!

In overleg met het bestuur van popkoorKGC is besloten om de activiteiten van het kerstkoor uit de vereniging KGC te lichten en samen met “The Liberation Singers” in een aparte rechtsvorm onder te brengen. Op 5 juli 2012 zag de Stichting Projectkoren Colmschate (SPKC) het leven. “Kerstkoor Colmschate”en “The Liberation Singers” zijn nu projecten van die stichting.,

En nu? Vanaf medio januari 2016 gaan we weer repeteren. Deels weer met materiaal dat past bij oorlog, vrede en bevrijding. Maar ook met veel ander en gezellig repertoire. Dan waarschijnlijk geen uitvoering in De Kuip, maar ongetwijfeld komen we op plaatsen waar het gezellig is, saamhorigheid heerst en waar mensen het besef hebben dat vrede en voorspoed niet altijd vanzelfsprekend is.,

Klaas van der Meulen
dirigent van The Liberation Singers

The Liberation Singers 2015

The Liberation Singers 2015